AKÜ BLOG

Akü arızaları kışın neden artar sorusunun cevabını verebilmek için öncelikle akünün nelerden oluştuğunu bilmeniz gerekiyor.

Akü, enerjiyi kimyasal konumda depolayan elektrokimyasal bir cihazdır. Kimyasal enerjiyi bağlantı kurduğu elektrik devresi aracılığıyla elektrik enerjisine çevirerek aracın hareketi için gerekli olan enerjiyi motora iletir.Soğuk havada akü çalıştıramamanın yani akü marş basmama durumunun en temel nedeni; kış aylarının getirdiği soğuk havayla aracın marş akımına olan ihtiyacının artması, akü enerjisinin azalmasıdır.

Soğuk havalarda akülerin marş gücü azalır. Buna ilaveten araç motorunun marş alma değeri de artar. Sonuçta soğuk koşullarda akülerin marş gücü önemli hale gelir. Çok soğuk havalarda akünün içindeki sıvının (elektrolit) donma riski vardır. 

Araç ve akü üreticileri akü tasarımını yaparken aracın ilk marş akımındaki değerin 2 katı fazla değerindeki aküyü seçerek bu durumun önüne geçmeye çalışır.

Araç sahiplerinin de kış aylarına girmeden akülerinin %100'e yakın seviyelerde olup olmadığını kontrol ettirmeleri gerekir. Kış aylarında akü bakımı için akünün elektrolit yoğunluğu ya da durgun voltajı ölçülerek akünün dolu olup olmadığı hakkında fikir sahibi olmak oldukça önemlidir.

Peki, Aküyü Soğuktan Koruma Yöntemleri Nelerdir?

Araçların kalbi sayılan aküyü soğuk havalarda mümkün olduğunca sağlıklı olarak muhafaza etmek gerekiyor. Bunun için ilk yapılacakların başında, kullanılmasa dahi, aracı belli aralıklarla 10-15 dakika boyunca çalıştırmak geliyor.

 Radyo, kalorifer gibi aküyü yoracak ekipmanların kapatılması gerekiyor. Aküler araç çalışmıyorken de aktif oluyor. Bu nedenle akü kapakçıklarını açarak saf su seviyesini kontrol ettirmek de aküyü korumada yapılacaklar arasında yer alıyor. Eğer su seviyesi azalmışsa takviye yapılarak açığın kapatılması gerekiyor. Akü soğuktan nasıl korunur sorusunun bir diğer cevabı da soğuk havalarda aracı kapalı mekanda muhafaza etmek oluyor. Böylece akünün donmasının önüne geçiliyor. Bu nedenle aracın çok soğuk havalarda otopark ya da garajda durması gerekiyor. Şayet böyle bir yer yoksa branda ile de soğuk havanın etkisi bir miktar kırılabilir.

Gösterge lambaları da akü hakkında önemli sinyaller veriyor. Lambaların parlaklığı normalden daha az ise bu durum akünün bittiğinin işareti oluyor. Gösterge panelinde yer alan akü lambası da yine akünün bittiği durumda sürekli yanık halde duruyor. Aracın aniden yolda durması ve hiç çalışmaması durumunda zorlanmaması gerekiyor. Çalışması için marşa basarak ısrarcı olunduğu takdirde akü ciddi zararlar görebilir. Böyle anlarda kısa süreli çözüm olarak başka bir araçtan aktarma istenmesi o an için iş görüyor. Tüm yolları deneyip yine de çözüm bulunamadığı, akünün korunamadığı hallerde geriye tek seçenek olarak akü değişimi kalıyor.

Akü Araçta Veya Stokta Nasıl Muhafaza Edilir?

 

Akü stoklama yapılırken depolanacak alanın kapalı olması en önemli etkendir. Açık havada ki stoklamalarda toz ve yağışlar akünün kendiliğinden deşarjını artırır. Çünkü akülerin deşarj oranları sıcaklık ile paralel olarak artar veya azalır. Genel bir veriye göre her 10 derecelik bir artışta kayıp kendiliğinden iki katına çıkar. Bu nedenle ideal stoklama sıcaklığı 10-16 derece arasında olabileceği kabul edilir.

 

Akünüz aracınızda takılı ise sıcak havaların da etkisi ile akü marş basım gücü artacak buna karşılık akünüzdeki korozyon(yıpranma) da artacaktır. Bu nedenle sıcak havalarda kullanılan akülerin ömürleri daha kısa olacaktır.

Akünüzün Ömrünü Uzatan Tavsiyeler

Öncelikli olarak Toz, çamur ve yağ gibi kirlilik kaynakları akünüzün kutusuna zarar verebilir. Bu yüzden aracınızı servise götürdüğünüzde, akünüzün de temizlendiğinden ve kutup başlarının kontrol edildiğinden emin olun.

Eğer kutup başlarında korozyon veya asit görürseniz,  su ile temizledikten sonra kutup başı bağlantılarına bir miktar yağ sürerek bir daha olmasını engelleyebilirsiniz. Bir diğeri ise akünüzün çok soğuklara ve aşırı sıcaklara karşı korumasını sağlayabilirsiniz. Çünkü her 10 derecelik sıcaklık artışı ya da aşırı soğuklar akünüzün ömrünü yarı yarıya azaltır. Bu nedenler sert iklimlerde yaşıyorsanız akünüzü soğuktan korumalısınız.

Aracınız kapalıyken açık bırakılan far veya radyo, bazen akünüzün bitmesine sebep olur.  Düzenli olarak bu duruma maruz kalmak akünüzün ömrünü kısaltacaktır.  Dolayısıyla, motor çalışmazken farlarınızı ve enerji harcayan diğer donanımları da kapalı tutmaya özen gösterin. Aracınızla seyahat ederken, akü sarsıntıya ve titreşime maruz kalır.

Yerine sağlam takılmamış bir akü sarsıntıya maruz kaldıktan sonra, asit kaçırması veya bağlantı kablolarını başka ekipmanlara temas etmesi sonucu aracınıza zarar verebilir. Bu yüzden akünüzün yerine tam olarak oturduğundan emin olun.

 

 Son zamanlarda aracınızın marşında problem yaşıyorsanız, aracınızı yetkili bir servise götürün.  Bunun sebebi biten akünüz olabileceği gibi, yıpranmış bir alternatör diyotu veya şarj sisteminizdeki bir problem gibi pek çok farklı şey de olabilir. En doğru teşhisi, yetkin ve uzman bir servis koyacaktır.


Unutmayın ki, akülerin de bir kullanım ömrü vardır. İdeal kullanım süreleri 3-5 yıl arasındadır. Eğer son zamanlarda akünüz şarj tutmuyorsa ve bahsettiğimiz yaş aralığında ise, yüksek ihtimalle yeni bir akü almanın vakti gelmiş demektir

hepsiaku.com üzerinden aldığınız tüm aküler 40 yıllık üretici tecrübemizle Alimas Enerji Sistemleri güvencesindedir. Ankara Ostim'de bulunan depomuz ve yetkili servisimiz ile almış olduğunuz akülerin üretim sürecinden garanti süresi boyunca yanınızda oluyoruz. 
Türkiye'nin her yerinde tercih edilen markamız, 40'dan fazla ülkede kullanılmaktadır. Bizlerle ilgili detaylı bilgiye www.alimas.com.tr adresinden yada 0312 334 55 55 numaralı hattan erişebilirsiniz. 
Alimas Enerji Sistemleri olarak ;
Kurşun asit akümülatör üretimi, satışı ve satış sonrası destek hizmeti konularında 40 yıllık tecrübeye sahip Alimas, Endüstri 4.0 teknolojisini benimseyerek, ürün & hizmet kalite ve çeşitliliğini arttırarak yoluna daha güçlü şekilde devam etmektedir. Üretiminde en iyi performansı hedefleyen teknolojik alt yapımızla yurt içinde hizmet verirken 40’dan fazla ülkeye akülerimizi ihraç ediyoruz. Tüm ürünlerimiz TSE (Türk Standartları Enstitüsü), ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, ISO10002, ISO 16949, CE kalite belgelerine ve gerekli yeterliliklere sahiptir. Kaliteden ödün vermeyen ürün anlayışımızla, alanında uzman mühendisler ve nitelikli iş gücümüzle büyüyen, güven veren ve gelişen bir marka olmak yolunda ilerliyoruz. Üretimini yaptığımız tüm ürünlerin geri dönüşümünü sağlayarak; çevre dostu teknoloji politikamızla, gezegenimize ve işimize duyduğumuz saygıyla çalışıyoruz.

Güvenli Alışveriş
Hepsi Akü © Copyright 2019 Her Hakkı Saklıdır | Alimas Enerji Sistemleri
Toplu Alım ve Bayilik İçin Firmamızla İletişime Geçiniz
0312 33 4 5555
akü akü sipariş online akü

hepsi akü

akü hepsi

akü modelleri

akü çeşitleri

akü fiyatları
en ucuz akü